Smo kar jemo? Mario Sambolec

Večina nas je že ugotovila, ali vsaj verjamemo, da je hrana tako ali drugače povezana z našim počutjem, zdravjem in videzom. Smo torej, kar jemo, na nek način. Natančneje bi lahko rekli, da postanemo, kar prebavimo, absorbiramo in ne izločimo.

Morda ni dovolj, da se prehranjujemo izključno »zdravo«, karkoli ta izraz za nekoga že pomeni, temveč izpade ključno, kako hrano prebavimo – ali uspemo izkoristiti vsa užita hranila. Zdravje, dobro počutje in čilo telo so potem takem tesno povezani z našim odnosom do hrane; kaj, kako in zakaj (ker smo dejansko lačni, mogoče osamljeni, tesnobni, utrujeni, …).

Prehrana je pogosto zdrava toliko, kot je zdrav naš odnos do nje. Včasih se mi zdi bolje pojesti "nezdrav" obrok z nasmeškom, kot se 100 % držati diete, s kislim izrazom na licu in brez vsakršnega veselja do hrane.