Odpovejte se ogljikovim hidratom, uživajte več maščob! Intervju: Gašer Grom (avtor: Manja Pušnik)

Ste že slišali za metodo hujšanja LCHF? Gre eno izmed vse bolj priljubljenih metod izgubljanja kilogramov. Pri tovrstnem prehranjevanju zmanjšujemo vnos ogljikovih hidratov in beljakovin in jih nadomestimo z vnosom maščob. Na tak način se bistveno bolj uredi tudi apetit. »Bolje je, da večino dneva ne jemo in smo v večurnem postu vsak dan. To namreč sproži presnovne spremembe,« pravi prehranski strokovnjak Gašper Grom.



Tisti, ki se sami prehranjujejo po načelih LCHF, v resnici pojedo preveč beljakovin ali uživajo ogljikove hidrate s sadjem ali pretiranimi količinami mlečnih izdelkov, pravi Gašper Grom. 

(Foto: osebni arhiv)


Kakšna je metoda hujšanja LCHF in kako posamezniku pomaga shujšati?

Pri prehrani LCHF na minimum zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, beljakovin zaužijemo toliko, da pokrijemo fiziološke potrebe, vse drugo zapolnimo z maščobami. Eden od bistvenih razlogov, zakaj posamezniki uspešno shujšajo s takšnim načinom prehranjevanja, je, da se jim s takšno prehrano spontano uredi apetit. Oziroma povedano drugače: pri dietah, kjer omejimo vnos energije, je prvi stranski učinek povečan apetit, kar hujšanje oteži. Pri prehrani LCHF tega ni.

Kako je sestavljen jedilnik po metodi LCHF?

Angleška kratica LCHF pomeni »low carbohydrate high fat«, torej malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. Načeloma pri takšni prehrani uživamo predvsem maščobna živila, kot so avokado, jajca, maslo, losos, mastne kose mesa, oljčno olje, lešnike in makadamije, masten sir in podobno ter zelenjavo. Kruha, riža, testenin, krompirja in podobnih stvari ne vključujemo v jedilnik.

Kakšne so koristi tovrstne metode hujšanja in ali je ta metoda tudi znanstveno dokazana kot dobra?

Pri hujšanju s takšnim načinom prehranjevanja je najpomembneje, da nas pri doseganju cilja ne moti povečan apetit. Prednosti tovrstne prehrane je veliko, hujšanje je eno od področij, pri katerem obstaja več znanstvenih raziskav, ki dokazujejo, da je LCHF izjemno učinkovit način. Poleg tega raziskave kažejo, da je prehrana LCHF učinkovita pri nadzoru sladkorne bolezni, zmanjševanju trebušne debelosti, uravnavanju krvnih lipidov in nižanju krvnega tlaka. Terapevtsko se takšna prehrana že dolgo uporablja pri proti zdravilom odpornih oblikah epilepsije, veliko zanimivih in obetajočih raziskav pa poteka pri povezavi prehrane LCHF z ugodnimi učinki na nevrološke bolezni, srčno-žilne bolezni, nekatere oblike raka…

Komu odsvetujete tovrstno metodo hujšanja in za koga je najprimernejša?

Prehrana LCHF ni primerna za ljudi, ki imajo kakršne koli okvare pri presnovi maščob. Če jo uporabljamo kot shujševalno dieto in smo zdravi, je primerna za vsakogar. Za ljudi, ki že imajo kakšno bolezen, svetujem redno spremljanje krvne slike in sodelovanje z osebnim zdravnikom.

Kako učinkovito je hujšanje po metodi LCHF in v čem je drugačna od drugih diet, kot je na primer ločevalna dieta?

Večina ljudi, ki se loti prehranjevanja LCHF, ne želi več uživati normalne hrane. Prehrana LCHF ni samo shujševalna dieta, je način življenja in ima logiko v presnovnih spremembah, ki jih sproži in so izjemno dobrodejne za zdravje – posledično tudi za izgubo odvečne telesne maščobe.

Ali to pomeni, da se moramo po tem, ko smo se odločili za hujšanje z LCHF, vse življenje na tak način tudi prehranjevati?

Odvisno od želje posameznika. Če želi spet pasti v vrtinec nihanja krvnega sladkorja, povečevanja trebušne debelosti… Praktično ne poznam ljudi, ki bi se želeli vrniti na stara pota. Še posebno to velja za ljudi, ki so s prehrano LCHF izboljšali nadzor nad določeno obstoječo boleznijo. Prehrana LCHF je okusna in zadovoljujoča – nimaš občutka, da se čemur koli odrekaš, to je pogosto dovolj, da ne razmišljaš o poti nazaj.

Kje delamo največ napak, ko se odločamo za hujšanje?

Verjamemo vsemu, kar je objavljeno v časopisih in na internetu – še posebno, ko gre za obljube izgubo telesne teže v kratkem času in brez strukturnih sprememb v načinu prehranjevanja. Skratka, iščemo metode, pri katerih ne bi ničesar spremenili, pričakujemo pa velike rezultate.

Številni menijo, da je vnos veliko maščob škodljiv za naš organizem. Pa je res tako? Za katere maščobe gre pri metodi hujšanja z LCHF?

Se vam zdi, da je visok vnos ogljikovih hidratov prinesel veliko zdravih posameznikov? So maščobe krive za epidemijo debelosti in sladkorne bolezni, ki sta eksplodirali takoj po tem, ko smo začeli maščobe demonizirati kot nekaj najslabšega za zdravje? Pri prehrani LCHF uživamo vse maščobe, a nekaj je pomembno – ne samo za prehrano LCHF, to bi morali upoštevati vsi ljudje: paziti moramo na optimalno razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3. V moderni prehrani je to razmerje tudi 20:1, idealno pa je 1:1. Maščobnih kislin omega-6 je enostavno preveč, hkrati pa je hrana v 21. stoletju osiromašena maščobnih kislin omega-3.

Predvidevam, da svojim strankam najprej izdelate jedilnik, kaj pa potem?

Vedno me zanima, ali ima stranka kakšno znano zdravstveno težavo in kako se je do zdaj prehranjevala. Pri prehrani LCHF lahko obroke sestavljate modularno, pri tem pa je nekaj pravil, ki jih dobi vsak posameznik. Velika večina mojih strank je preizkusila že vse mogoče diete in pridejo že precej obupani, hkrati pa imajo zaradi slabih prehranjevalnih navad lahko tudi že predbolezenske spremembe, za katere sploh še ne vedo. Vse to je treba upoštevati pri obravnavi strank.

V enem izmed vaših blogov sem prebrala, da se ne strinjate z metodo hujšanja, po kateri je treba jesti najmanj petkrat na dan. Zakaj ne?

Zadeva ni tako enostavna – odvisno je od posameznikovih presnovnih značilnosti in ciljev. Za veliko večino ljudi, ki bi samo radi shujšali in zdravo živeli, pa se je to navodilo, ki sicer ima določen smisel za ljudi, ki radi stalno nekaj grizljajo, izkazalo za slabo. Bolje je, da večino dneva ne jemo in smo tako rekoč v večurnem postu vsak dan: to namreč sproži presnovne spremembe, zaradi katerih telo lažje in učinkoviteje porablja maščobe, tudi tiste, ki jih imamo na telesu v obliki maščevja.

Ali pred sestavo jedilnika za posameznika, ki se odloči za tovrstno hujšanje, opravite kakšno medicinsko preiskavo, na primer odvzem krvi?

Pri zdravih posameznikih ni treba, čeprav nikoli ne škodi redno pregledovanje lastnih biomarkerjev, pri ljudeh z obstoječimi diagnozami pa je priporočljivo krvno sliko spremljati, da se vidi napredek.

Se lahko sami lotimo te metode hujšanja, brez strokovnjaka?

Seveda se lahko odločimo za prehrano LCHF tudi sami, a po mojih izkušnjah se le redki dovolj posvetijo podrobnostim in potem delajo grobe napake. Mislijo, da se prehranjujejo po načelih LCHF, v resnici pa na primer pojedo preveč beljakovin ali uživajo ogljikove hidrate s sadjem ali pretiranimi količinami mlečnih izdelkov.

http://www.maxximum-portal.com/